Professor Van Damme: “Op die manier gaan we het coronavirus laten uitsterven in ons land”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Er is een werkgroep samengesteld die een exitstrategie moet ontwikkelen om uit lockdown te raken. Het staat nu al vast dat dit in verschillende fases zal gebeuren.

Oostenrijk heeft zware maatregelen getroffen voor het coronavirus en lijkt het nu onder controle te hebben. Men gaat daar stapsgewijs starten met het afbouwen van de maatregelen. “Bij ons is het nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen,” reageert   Pierre Van Damme bij Radio 1.

Van Damme gaf bij VTM-Nieuws ook mee dat het belangrijk is om ook de situatie in Denemarken op te volgen want daar zal men ook de maatregelen versoepelen. “We zullen heel verstandig moeten omgaan met de maatregelen. Die landen hebben al aangekondigd dat ze hun grenzen gaan sluiten en gesloten gaan houden voor een hele tijd om geen import te hebben zoals we in China bijvoorbeeld gezien hebben”, legt de professor uit. 

“Ze spreken ook over het openen van scholen, maar ze gaan dat gefaseerd doen, bijvoorbeeld eerst alleen het lager onderwijs en dan zien of je tegen de zomer ook de middelbare scholen terug kunt openen.”

Uitsterven
“Het zou ideaal zijn mochten we een mooi evenwicht vinden waarbij we een beetje loslaten zodat we een deel van onze bevolking automatisch met het virus in contact laten komen, maar onze ziekenhuizen tegelijkertijd de ziektelast ook telkens aankunnen. Dat gaan we dan wel voortdurend en op een heel verstandige manier moeten monitoren.”

De bedoeling is dat het coronavirus uiteindelijk zal uitsterven in ons land. “Door op een verstandige en voorzichtige manier om te gaan met de maatregelen gaan we ervoor zorgen dat de epidemie zal uitsterven. Eenmaal het virus zich niet meer kan verspreiden, stopt het ook. Maar dan wil je uiteraard niet dat het binnenkomt via het buitenland, dus daar gaan we zeer voorzichtig moeten zijn”, besluit hij.