Viroloog Van Gucht legt uit: "Mogelijk ligt de piek achter ons, maar de sterftecijfers gaan waarschijnlijk nog stijgen"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Steven Van Gucht vertelde tijdens de dagelijkse persconferentie dat de piek van het aantal besmettingen met het coronavirus wellicht achter ons ligt. Toch zal het aantal doden nog stijgen, voorspelt de viroloog.

"De sterftecijfers blijven heel hoog. We krijgen daar vragen over want de epidemie lijkt te stabiliseren. Mogelijk hebben we de piek zelfs stilletjes achter ons gelaten, maar de sterftecijfers blijven hoog en gaan waarschijnlijk nog stijgen."

"We moeten een onderscheid maken tussen twee tendensen. Enerzijds wat er in de hospitalen gebeurt en daar zien we dat de voorbije twee weken het aantal overlijdens vrij stabiel blijft tussen 100 en 130. Dit zijn mensen die al enkele weken geleden besmet zijn geweest en dan pas komen te overlijden."

Oplopend sterftecijfer in woonzorgcentra

"In de woonzorgcentra zien we daarentegen wel sinds begin april een gestage toename van het aantal overlijdens. Dat waren er vandaag 219. Dat is een situatie die goed opgevolgd moet worden en er moet alles aan gedaan worden om de verspreiding in woonzorgcentra zoveel mogelijk te beperken. We verwachten dat dit cijfer de komende dagen nog verder zal stijgen."