Coronamaatregelen wegen door: "Onze motivatie verslapt, het begint voor iedereen zwaar te worden"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
De lockdown begint hoe langer hoe zwaarder te wegen. Dat beseft ook Yves Stevens, woordvoerder van het Nationaal Crisiscentrum. Hij toont begrip, maar benadrukt hoe belangrijk het is om de maatregelen met z'n allen goed te blijven opvolgen.

"Heel evidente zaken zoals een glas gaan drinken met onze vrienden of een etentje op restaurant moeten we nu uitstellen. Dit zijn voor iedereen zware tijden."

"Veel mensen hebben tijdens deze tijden andere manieren gevonden om zich bezig te houden. Er wordt massaal gefietst, gewandeld en gelopen, anderen hebben eindelijk tijd gevonden om in de tuin te werken of een boek te lezen."

Ons gedrag bepaalt de evolutie van de curve

"Ondanks deze positieve houding begint het voor iedereen zwaar te worden om de maatregelen na te leven. Onze motivatie verslapt en dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek. Dit is begrijpelijk en menselijk. Iedereen hunkert naar goed nieuws en vraagt zich af hoe lang dit nog gaat duren. Wanneer kunnen we de kleinkinderen opnieuw zien, spelen met vrienden en hoe zullen de zomermaanden verlopen?"

"De boodschap die we nu kunnen geven is dezelfde als de afgelopen vier weken: blijf thuis en maak geen onnodige verplaatsingen. Blijf dit volhouden. Het is ons gedrag dat de evolutie van de curve bepaalt. Het virus kan heel snel en ongemeen hard terug opflakkeren en dat moeten we samen vermijden."