"Wouter Beke vult het ene geknoei aan met een ander, de knoeiboel wordt alleen groter"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Vlaams Belang spreekt zijn steun uit voor de noodoproep van ACV Openbare Diensten ten voordele van het personeel in de openbare woonzorgcentra. Daar zijn wel stocks mondmaskers voorzien, maar volgens de richtlijnen van welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) kunnen enkel zij met symptomen of positieve testresultaten maskers dragen.

In bepaalde woonzorgcentra zijn er nochtans voldoende mondmaskers. Alleen weigert de directie om ze aan het personeel te geven. Die praktijk is een gevolg van een van de richtlijnen van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid onder minister Beke. Die bepaalt dat er geen specifieke beschermingsmiddelen worden voorzien voor zorgverleners die zelf geen symptomen hebben en die bewoners zonder symptomen moeten verzorgen. 

“Alweer een - letterlijk - ziekelijk staaltje geknoei”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “Een gepruts dat uiteraard het gevolg is van het vorige wanbeheer, namelijk dat er veel te weinig testkits voorzien waren in onze woonzorgcentra. Wouter Beke probeert nu het ene geknoei te compenseren door het andere, maar de knoeiboel wordt er alleen maar groter door. Ondertussen blijven onze mensen in de kou achter en zijn de sterftecijfers in de tehuizen om stil van te worden. Maar we gaan niet stil blijven.”

Vlaams Belang heeft dan ook geen begrip voor de verdediging van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en Wouter Beke - die mondmaskers in bepaalde plaatsen laten hamsteren omwille van tekorten en niet willen ingaan op de vraag van het ACV. 

“Vlaanderen is een rijke regio en moet in deze desnoods maar nog dieper in de buidel tasten en zelf stappen ondernemen als de aankopen blijven haperen op federaal niveau”, vult Sintobin nog aan. “Minstens moet iedereen gewone - chirurgische - mondmaskers kunnen dragen, zodat de bejaarden toch al beter beschermd worden tegen besmetting.”