Malariamedicijn tegen coronavirus veroorzaakt ernstige bijwerkingen, maar wordt toch niet verboden

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Coronapatiënten krijgen de malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine, maar die kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken. In sommige gevallen is er sprake van een dodelijke afloop.

Het probleem stelt zich bij patiënten die hoge doseringen krijgen, of in combinatie met andere medicijnen. Ook lever- en nierproblemen, zenuwcelbeschadiging met epileptische aanvallen als gevolg en een laag bloedsuikergehalte zijn bekende bijwerkingen.

Het Europees Medicijn Agentschap EMA adviseert artsen om coronapatiënten die deze medicijnen krijgen extra goed te monitoren. In het bijzonder patiënten met bestaande hartproblemen die gevoelig zijn voor hartritmestoornissen. Beide medicijnen zijn nochtans goedgekeurd voor de behandeling van malaria en auto-immuunziektes.

De klachten kunnen verergeren wanneer de behandeling gecombineerd wordt met andere medicijnen. “Op sociale media lees ik dat mensen soms niet begrijpen waarom chloroquine en hydroxychloroquine niet uit voorzorg aan coronapatiënten buiten het ziekenhuis gegeven worden. Vanwege de risico’s op ernstige bijwerkingen, doen we dat enkel in het ziekenhuis”, vertelt Prof. dr. Ton de Boer aan de Nederlandse krant De Telegraaf.