Premier Wilmès bracht een belangrijke boodschap voor het aankondigen van de nieuwe coronamaatregelen

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Sophie Wilmès lichtte vrijdagavond na een urenlange vergadering de versoepeling van de coronamaatregelen toe. Ze had daarbij een heel belangrijke boodschap voor alle Belgen: 'Het virus is nog niet verdwenen' en daarom blijft het ook na 4 mei cruciaal om alle voorzorgsmaatregelen strikt na te leven.

"We komen uit 7 weken van enorme opofferingen op menselijk, sociaal en economisch vlak. Het is nu tijd om naar de toekomst te kijken. Dat kan omdat de cijfers aantonen dat covid-19 in België kon worden afgeremd. Maar het virus is nog niet verdwenen. Het is absoluut noodzakelijk dat de voorzorgsmaatregelen ook tijdens de afbouwmaatregelen worden nageleefd."

"Alle simulaties bevestigen ons dat de beslissing om de inperkingsmaatregelen te nemen terecht was. Als we de maatregelen niet hadden genomen of te vroeg waren gestopt, hadden we ons doel om de gezondheidsdiensten niet te overbelasten, niet kunnen bereiken. We zijn erin geslaagd de curve van de ziekenhuisopnames af te vlakken."

Coronamaatregelen zijn een proces

Sophie Wilmès benadrukte opnieuw dat bij de minste symptomen contact met de arts moet worden opgenomen, dat de social distancing en de nodige hygiënemaatregelen moeten worden opgevolgd. Daarnaast kunnen de maatregelen ook voortdurend worden bijgestuurd indien dat nodig blijkt. U kan de nieuwe maatregelen hier nog eens nalezen.

"Het gaat om een geleidelijk en gefaseerd proces. Bepaalde maatregelen moeten we kunnen aanpassen in functie van de verdere verspreiding van het virus. Het proces is ook niet definitief, we kunnen nooit uitsluiten dat we een stap terug moeten zetten als het virus weer zou opflakkeren."