Kunstwerk verwijderd, burgemeester reageert: "Vandalen? Ik noem dat kwajongens!"

door: BVDO
Afbeelding bron: Instagram
In Deurne is het kunstwerk "Het been" verwijderd van zijn sokkel. Er wordt van vandalisme gesproken, maar districtsburgemeester Tjerk Sekeris is het daar niet mee eens.

Het kunstwerk 'Het been' van Henk Visch staat pas sinds februari 2019 in de Stalinstraat in Deurne. Het Middelheimmuseum heeft het echter weggehaald omdat de nagels ervan gelakt waren. "Deze reactie is toch wat overdreven, dit is eerder een kwajongensstreek", zegt N-VA-districtsburgemeester Tjerk Sekeris op Radio 2.

Het gevolg is dat het kunstwerk niet meer terugkeert. "Dat is een straat waarin een nieuwe sociale woningblok gezet is. Op het plein dat voor die woningblok staat, had het kunstwerk een plaats gekregen. Nu staat er alleen nog een sokkel. We willen een participatieproject opstarten met een lokale kunstenaar, en buurtbewoners mogen zelf ook suggesties doen. Door zelf een kunstwerk te laten kiezen, hopen we dat er op die manier ook zorg wordt gedragen voor het werk."

Toch vindt Sekeris de reactie een beetje overdreven. "Toen ik hoorde dat ze het kunstwerk hadden laten wegnemen wegens vandalisme, dacht ik dat er stukken uit waren, maar toen bleek dat men alleen de nagels gelakt heeft. Dat is geen vandalisme, maar een kwajongensstreek. Wij deden dat vroeger misschien ook wel."