VTM

‘Familie’-actrice Jits Van Belle: “Moeder Natuur heeft ons hard teruggepakt voor alles wat we haar hebben aangedaan”

door: Redactie
Afbeelding bron: VTM
Volgens ‘Familie’-actrice Jits Van Belle zou de coronacrisis wel eens een antwoord kunnen zijn van onze planeet. Te weinig mensen staan stil bij hun consumentengedrag en de invloed daarvan op de aarde, zegt ze in Primo.

Jits Van Belle meent dat we de voorbije jaren te veel gevergd hebben van Moeder Natuur. “De mens denkt te veel aan zichzelf en de zijnen, en wil constant in zijn nodig voorzien. De economie en industrie spelen daar handig op in, geen rekening houdend met de negatieve impact op onze dierbare planeet", zegt ze.

Zelf probeert Jits al langer bewuster te leven. “De laatste jaren hebben we in ons gezin zo veel veranderd op dat gebied, dat we best trots mogen zijn op onze inspanningen: kraantjeswater in drinkbussen, carpoolen en treinen, zonnepanelen, restwater opvangen, eigen kruidentuin, lokaal en seizoensgebonden winkelen, afval minutieus sorteren enzovoort.”

Jits ziet ook voordelen aan deze crisis. “Traagheid, aandacht. In ons gezin heerst er ook mildheid en zachtheid nu. We weten dat dit even gaat duren, en dat we er samen door moeten, dus we proberen er het beste van te maken.”

“Mensen zoeken contact en nabijheid op heel andere manieren, waardoor we verplicht worden om creatief te zijn, onszelf soms heruit te vinden, en dat is niet ongunstig. Nature is having its way, denk ik vaak. Moeder Natuur heeft ons hard teruggepakt voor alles wat we haar hebben aangedaan. Het gat in de ozonlaag, tsunami’s en bosbranden waren niet duidelijk genoeg, moet ze gedacht hebben…”