Topviroloog wil scholen dichthouden: “Kinderen zijn even besmettelijk als volwassenen”

door: BVDO
De Duitse topviroloog Christian Drosten is de belangrijke adviseur van zijn regering. Tijdens een nieuw onderzoek ontdekte hij dat kinderen even besmettelijk zijn als volwassenen.

De onderzoeker waarschuwt dan ook tegen de volledige heropening van scholen en kinderdagverblijven. De opening van scholen zou voor een maximale verspreiding van het virus zorgen, omdat een groot deel van de bevolking vatbaar is voor besmetting.

De reden waarom kinderen zo besmettelijk zijn is eigenlijk logisch. Kinderen vertonen vaak geen echte symptomen en zijn veel minder ziek, maar zijn vaak wel drager van het coronavirus. De hoeveelheden virus die ze uithoesten zijn veel kleiner, maar de sociale contacten die kinderen hebben zijn vaak veel groter. Toch is er volgens hen nog veel onderzoek nodig, omdat veel zaken nog pure hypothese zijn.

Ook een Nederlandse onderzoeker treedt dat standpunt bij. "Elke versoepeling die je doorvoert zorgt voor verspreiding van het virus. Daarom moet je dat stap voor stap doen en heel goed monitoren”, zegt virologe Marion Koopmans.