Exitgroep werkt aan nieuw plan voor lockdown: "Strengere maatregelen dan nu"

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf maandag start de regering met het versoepelen van de maatregelen. Intussen blijken de experten van de exitgroep te werken aan een nieuw plan.

De exitgroep werkt aan een plan voor een eventuele nieuwe lockdown. Dat zegt voorzitter Erika Vlieghe zaterdag in Le Soir.

Erika Vlieghe vreest dat het virus een heropleving zal krijgen. "De vraag is dan vooral welke de omvang zal zijn van die heropleving", luidt het. "Mogelijk is het daarvoor niet per se wachten tot de herfst, het virus kan namelijk ook deze zomer al opnieuw de kop opsteken. Het is onze taak om waakzaam te blijven en een rem te zetten op de enthousiaste heropstart van de samenleving."

Het kan dus zijn dat we op een bepaald moment opnieuw volledig in lockdown gaan. "Maar een heropleving komt er niet van de ene dag op de andere", gaat Vlieghe verder. "We zullen die zien aankomen. Ook kan het zijn dat er slechts op één specifieke plaats een heropleving wordt vastgesteld, en dat vereist een speciale aanpak. Er zijn kortom heel wat scenario's."

Interfederaal woordvoeter Yves Van Laethem bevestigt de plannen voor een tweede lockdown. "Ik denk dat wanneer mensen zien dat het aantal overlijdens opnieuw stijgt en de ziekenhuizen opnieuw vollopen, ze de nieuwe maatregelen zullen respecteren. Het zou kunnen dat die nog strenger zijn dan de huidige maatregelen."