Veel huurders in de problemen: "Vaak betalen ze veel geld voor een lage kwaliteit van woning"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De coronacrisis maakt het ook voor huurders niet gemakkelijk. Velen hebben het nu al moeilijk en dan spreken we nog niet over zij die werkloos zullen worden omdat hun job zal wegvalen.

Veel huurders kunnen tijdens de coronacrisis amper het hoofd boven water houden en kloppen aan bij het OCMW voor hulp om de huur betaald te krijgen. "Het is een kwetsbare groep", zegt armoede-expert Wim Van Lancker aan VRT Nieuws. "Het zijn wellicht mensen die al op de rand zaten. Vaak betalen ze veel geld voor een lage kwaliteit van woning."

Cijfers zijn er niet, maar de nood is er duidelijk wel. "We weten dat mensen die moeten huren op de private huurmarkt het heel moeilijk hebben. Eigenlijk moet je niet wachten op actuele cijfers om nu al in te grijpen om die mensen zoveel mogelijk te beschermen."

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele benadrukt dat mensen tot en met 17 juli 2020 niet kunnen worden uitgezet. Voorlopig wordt dat niet verlengd. "Ook water, gas en elektriciteit kunnen tot dan niet afgesloten worden. We vragen van huurders en verhuurders om figuurlijk aan de tafel te gaan zitten om via flexibiliteit van beide kanten tot een oplossing te komen. De Vlaamse Ombudsman kan bemiddelen tussen huurder en verhuurder om zo bijvoorbeeld tot een afbetalingsplan te komen."