Dit verandert er volgende week allemaal als we gaan winkelen: Minder pashokjes en je moet deze strikte regels volgen

door: PMN
Afbeelding bron: Pixabay
Vanaf volgende week gaan de winkels opnieuw open. De Nationale Veiligheidsraad komt morgen samen om te bespreken welke maatregelen genomen moeten worden.

In het hele land hebben uitbaters van winkels al hun voorzorgen genomen. Verschillende steden en gemeenten hebben al hun eigen maatregelen klaar.

De handelaars zijn volop bezig met het aanpassen van hun winkelinrichting om de veiligheid van het personeel te kunnen garanderen. In kledingwinkels zullen slechts de helft van de pashokjes beschikbaar zijn. Na gebruik moeten ze meteen ook weer ontsmet worden, schrijft Gandola.

Winkels die schoonheidsproducten verkopen, mogen geen staaltjes meer aanbieden en ook parfums kunnen voorlopig niet meer uitgeprobeerd worden.

Looprichting
Grote en kleine winkelsteden bereiden zich ook voor op de toestroom. In Antwerpen is er signalisatie aangebracht om zoveel mogelijk rechts te houden, zodat mensen elkaar niet kruisen. De stad overweegt ook om extra toiletcabines te plaatsen.

Een heel ander systeem is er in Oostende. Daar zal het aantal mensen gescand worden met sensoren in toegangspoortjes. Zo weet men exact hoeveel mensen er aanwezig zijn. Als het te druk wordt, zal de politie ingrijpen. In Genk en Sint-Truiden zal men ook een looprichting aangeven. In Brugge zijn er vanaf 11 mei geen auto’s meer toegelaten in de winkelstraten.

In Brussel wordt het stadscentrum – de Vijfhoek – woonerf. Voetgangers krijgen zo voldoende plaats om aan te schuiven voor de winkel want ze mogen de volledige breedte van de weg gebruiken. Daarnaast wordt ook bekeken of bepaalde handelsassen buiten het centrum – zoals in Laken – woonerf kunnen gemaakt worden. Dit zou kunnen beletten dat mensen elkaar kruisen.

Tags winkelen