Grote gevaren bij de nieuwe aanpak van het coronavirus: "Iedereen denkt zijn eigen regels te mogen maken"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Koen Lowet, voorzitter van de Belgische Federatie van Psychologen, vreest voor de verdere opvolging van de coronamaatregelen.

Lowet is echter wel blij met de nieuwe maatregelen. "De sociale isolatiemaatregelen werkten belastend. Dat hebben we allemaal heel erg gevoeld.  Een beroep doen op het gezond verstand van mensen... zó werkt gedrag natuurlijk niet", zegt Koen Lowet in 'De ochtend' op Radio 1.

We mogen vooral niet denken dat alles al voorbij is. “De onmiddellijke crisis, de besmettingsgolf, is eigenlijk achter de rug. Veel mensen ervaren dat zo. In het begin werd ons gedrag erg gestuurd door externe omstandigheden. We kregen schrikwekkende beelden te zien in de media van falende gezondheidssystemen in landen dichtbij, zoals Italië en Spanje. Mensen voelden de angst bij zichzelf om besmet te raken en naasten te besmetten. Dat heeft ons ontzettend gemotiveerd om de maatregelen zeer goed op te volgen. Die fase is voorbij.”

Het gevaar is dat iedereen zelf gaat bepalen wat kan en niet kan. “Als je geen rekening houdt met wat mensen intrinsiek drijft dan maken mensen zélf keuzes. Het risico bestaat dat ze eigen interpretaties van regels maken. Dat ziet iedereen nu volop gebeuren, ook met de nieuwe maatregel die vier bezoekers toelaat. Betrek mensen bij de besluitvorming zodat ze het gevoel hebben dat ze die keuzes zélf hebben gemaakt en gemotiveerd zijn om ernaar te handelen.”