Winkeliers willen ruimere openingsuren om alle klanten te kunnen binnenlaten

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het waren bizarre taferelen toen de winkels opnieuw openden. Al voor het openingsuur stonden op veel plaatsen mensen te wachten tot de winkel openging.

Veiligheid en afstand houden is belangrijk in de winkels.“Een van de manieren om dat te doen is bijvoorbeeld op afspraak werken”, vertelt Christine Matteeuws van zelfstandigenorganisatie NSZ. “Maar aangezien daardoor slechts een beperkt aantal klanten de winkel kan bezoeken, dreigt niet iedereen aan zijn of haar trekken te kunnen komen. Daarom vragen de handelaars, zeker zij die geen personeel hebben, om ’s avonds langer open te mogen blijven.”

Nu zijn de openingsuren beperkt tot 20 uur, of op vrijdag of voor een feestdag tot 21 uur. Afwijkingen daarop zijn enkel toegestaan door de burgemeester en dat voor slechts vijftien dagen per jaar. “Niemand die eraan twijfelt dat het coronavirus zo een bijzondere en voorbijgaande omstandigheid is”, zegt Christine Mattheeuws. “Wij vragen dan ook om de 15-dagenregel zo veel mogelijk toe te passen. Geef de winkeliers de mogelijkheid om hun openingsuren flexibel te houden om zo veilig en efficiënt te kunnen werken. En breid dat uit naar de openingsdagen.”

Volgens Mattheeuws zorgen ruimere openingsuren in de winkels er ook voor dat de veiligheid verhoogt. “Bijkomend voordeel voor de burgemeesters: dit zat er meteen ook voor zorgen dat het minder druk wordt in de winkelstraten, waardoor de social distancing des te beter nageleefd kan worden.”