Maggie De Block ziet groot probleem: “Zal altijd zo blijven bij beroep van verpleegkundigen, kan je ook niet wegnemen”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het is vandaag dag van de verpleegkundige. Ze hopen al langer dat hun beroep opgewaardeerd wordt.

De verpleegkundige willen meer waardering krijgen en er zou ook meer personeel moeten komen. “De coronacrisis heeft de rol van verpleegkundigen hard in het licht gesteld”, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block in ‘De Ochtend’ op Radio 1. “Ze verzorgen de patiënten in samenspraak met de artsen. Het is goed dat zij door deze crisis op het voorplan zijn gekomen.”

“Al meer dan 20 jaar is het probleem dat er te weinig verpleegkundigen zijn. Het aantal patiënten wordt groter en ouder. Het moet een beroep worden dat voor jonge mensen aantrekkelijk is. De opleiding is door de minister van Onderwijs naar vier jaar gegaan.”

Studies
“Er zijn zoveel zaken die nog inhoudelijk beter moeten en er moet ook een meer aantrekkelijk loon komen. Omdat er nog geen regering in volle bevoegdheid is, ligt dat sociaal overleg weer stil. Maar goed, het blijft wel een moeilijk beroep. Zorg moet er zijn zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 en dat gaan we nooit kunnen wegnemen.”

En wat als je veel talent hebt om verpleegkundige te worden, maar je kan de studies niet aan? “Er zijn nu al verschillende niveaus”, legt De Block uit. “Voor iedereen is er wel een plaats. Het is wel belangrijk om bij alle opleidingen de lat hoog leggen. Voor HBO5 moet de lat nog hoger gelegd worden. Het zijn geen makkelijke studies. Er zijn nu ook wel andere manieren van leren dan vroeger. Ik denk dat dit echt wel kan.”