Indrukwekkend kunstwerk brengt hulde aan het zwaar door covid-19 geteisterde Sint-Truiden

door: MRO
Afbeelding bron: Tom Herck
De Limburgse kunstenaar Tom Herck creëert ‘The message is light’, een monumentaal werk dat de zwaar door COVID-19 getroffen provincie Limburg en een van de ergst geteisterde steden in Europa, Sint-Truiden, steunt bij onzekerheid en verlies.

De installatie, kosteloos aangeboden door de Sint-Truidense kunstenaar i.s.m. verschillende ondernemers, bestaat uit een enorme kandelaar van 4,5 meter hoog, voorzien van 33 brievenbussen met daarop bevestigde kaarsen. Het getal 33 is een indicatie voor het aantal menselijke ruggenwervels.

De zorgsector en allen in de frontlinie van de strijd tegen corona, vormen de ruggengraat van deze tijd. De 3 ringen van deze kandelaar staan 1,5 m van elkaar af als verwijzing naar het social distancing principe. De 1000 kg wegende installatie wordt door een 25 meter hoge hijskraan de lucht in getakeld en blijft 8 dagen staan.

In die periode roept de kunstenaar op zoveel mogelijk steunberichten achter te laten op zijn facebook, instagram en e-mail, die zullen worden geprint en op de achtste dag in de brievenbussen gestoken. De kandelaar wordt letterlijk gevuld met hoop. Op dag acht in de avond worden de kaarsen gebrand en de dag erna worden alle documenten uit de brievenbussen geleegd en afgeleverd aan het personeel en de directie van het ziekenhuis.

De kunstenaar refereert aan twee universele hulpmiddellen om verbondenheid te creëren in een crisis: het branden van kaarsen en de kracht van taal.‘The message is light’ geeft een duwtje in de rug en toont het licht aan het einde van de tunnel.

Een bericht sturen kan nog op 17 mei:

E-mail: tomherck@gmail.com
Facebook:  https://www.facebook.com/hercktom
Instagram: https://www.instagram.com/tom.herck/