Vlaamse kiezer verandert massaal van partij en veroorzaakt politieke aardverschuiving

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De VRT hield met De Stemming een groot onderzoek naar hoe de Vlamingen op dit moment zouden stemmen mochten er nu verkiezingen zijn.

Vlaams Belang wordt de grootste partij in Vlaanderen (24,5 procent) en steekt daarmee de N-VA (20,3 procent) voorbij. N-VA verliest 4,5 procent, het Vlaams Belang wint 6 procent. Ook PVDA doet een sprong vooruit, zij stijgen van 5,3 naar 8,2 procent. Sp.a blijft nagenoeg identiek en komt op 11 procent. Open VLD houdt 11,6 procent over. Groen 11,1 procent, een stijging van 1 procent. CD&V verliest 3,5 procent en houdt nog 11,9 procent over.

Eén troost voor de N-VA: Bart De Wever blijft de populairste politicus in Vlaanderen, op de voet gevolgd door Tom Van Grieken. Conner Rousseau komt uit het niets op de vierde plaats terecht. Theo Francken, Hilde Crevits en Maggie De Block verliezen enorm veel aanhang.

Het mag uit deze cijfers duidelijk zijn dat de Vlaming extremer stemt dan ooit. Politieke centrumpartijen verliezen, de huidige Vlaamse meerderheid is die kwijt. De kiezers van de N-VA zijn het minst trouw en de partij trekt geen nieuwe aanhangers aan. Het Vlaams Belang en PVDA hebben het trouwste kiespubliek.