Coronastudie toont opvallende evolutie in bereidheid tot vaccinatie

bron: UAntwerpen
door: COS

Dinsdag vond de negentiende editie van de Grote Coronastudie plaats. Deze week namen 23.000 Belgen deel aan de bevraging van de Universiteit Antwerpen in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en ULB.

Uit de studie blijkt dat de bereidheid tot vaccineren licht afneemt, maar nog steeds hoog blijft. “Waar eind juli nog 87,6% zei zich zeker of waarschijnlijk te vaccineren, is dat nu gedaald naar 76,6%.” Dat zegt professor Thomas Neyens.

“De groep die zich zeker of allicht niet zal laten inenten, wordt wat groter: van 4,8% naar 9,5%.” Volgens professor Neyens is die evolutie deels te wijten aan het toenemende aantal antivaccinatieboodschappen.

Nevenwerking

De bevraging vond plaats voor de ontwikkeling van het coronavaccin van AstraZeneca tijdelijk werd stopgezet om een mogelijke nevenwerking te onderzoeken.

Deze week gaf al iets meer dan de helft van de respondenten aan bezorgd te zijn over eventuele ernstige bijwerkingen van het vaccin. Dat dat aantal zal stijgen bij de volgende coronastudie op 22 september lijkt dan ook onvermijdelijk.