Erika Vlieghe waarschuwt: "Heel risicovol wat betreft overdracht van het coronavirus"

door: STS
Afbeelding bron: VRT
Infectiologe Erika Vlieghe van het UZA zegt dat zangkoren een risico vormen bij de verspreiding van het coronavirus. Dat kan ook gelden voor sommige (blaas)instrumenten.

"Niet iedereen in een koor is een superverspreider. We weten niet precies wie dat zijn, maar dat zijn mensen die heel veel virusdeeltjes hebben en heel veel druppels verspreiden", zei Vlieghe in 'De Zevende Dag'.

"Maar koorzang en intieme podiumkunsten hebben een extra risico voor overdracht. Als daar iemand tussenzit die ziek is, dan heb je daar verhoudingsgewijs veel meer risico."

"Een koor is blijkbaar een van de meest risicovolle zaken die er zijn wat betreft de overdracht van het coronavirus. Er zijn al verschillende uitbraken in koren gerapporteerd, waarbij grote aantallen mensen besmet geraakten."

Als je muziek maakt, zit je dicht bij elkaar, dat rijmt al niet met de afstandsregels. Er zitten vaak ook mensen van allerlei leeftijden in, dus ook kwetsbare mensen en mensen uit risicogroepen. Met hard zingen en roepen verspreid je ook meer druppels", verklaart Vlieghe.

Instrumenten

Bovendien zorgen sommige instrumenten mogelijk voor meer verspreiding. "Daar weten we nog niet zoveel over, er is meer onderzoek nodig. Maar bij alle blaasinstrumenten heb je een geforceerde uitademhaling, en dat kan druppels verspreiden", aldus Vlieghe, die zelf dwarsfluit speelt.