De schuld van corona: “Ze zijn bang om iemand externs binnen te laten”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De kans is heel groot dat er dit jaar op school geen klasfoto’s genomen worden van de kinderen.

Ze zijn traditie in Vlaanderen, maar de kans dat er dit jaar geen klasfoto van je kinderen wordt gemaakt is heel groot. Schoolfotograaf Jorn Fransen zag maar liefst vijftig opdrachten geannuleerd worden door de lockdown en het coronavirus.

De scholen zijn dan wel op, maar schoolfotografen lijken er niet welkom. "Mijn laatste opdracht was op 12 maart. Een dag voor de lockdown begon", zegt schoolfotograaf Jorn Fransen bij Radio 2. "Sindsdien heb ik geen schoolgebouw meer gezien. 50 opdrachten die ik nog op de planning had staan, zijn allemaal afgezegd. Als je weet dat mijn inkomsten voor 95% uit schoolfotografie komen, dan begrijp je dat het geen evidente periode was."

Fransen begrijpt de scholen wel. "Ze hebben uiteraard andere prioriteiten nu ze eindelijk opnieuw open zijn. Het is voor veel scholen ook onmogelijk om een moment te vinden waarop alle leerlingen aanwezig zijn. Gezien de strike veiligheidsmaatregelen zijn schooldirecties ook weigerachtig om iemand externs binnen te laten.”

Toch lijken scholen zelf een mouw te passen aan het ‘probleem’. "Ik heb wel het verhaal opgevangen van een leerkracht die tijdens de lockdown op huisbezoek ging bij zijn leerlingen. Hij had zijn camera bij en nam van elk kind een foto. Al die portretten zijn dan samengevoegd tot een klasfoto. Maar het kan ook simpeler. Elke leerkracht met een goede professionele fotocamera kan zelf een leuke groepsfoto nemen zodat de kinderen toch nog een herinnering hebben. En uiteraard kunnen scholen mij nog altijd boeken.”