Huisartsen boos: “Mensen blijven niet in quarantaine tot resultaat van coronatest er is”

door: BVDO
Door het mooie weer en de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus zijn mensen veel minder alert voor het virus als we de huisartsen mogen geloven.

Volgens huisartsen moeten we veel alerter blijven. "We maken ons vooral zorgen over het feit dat patiënten zich er niet van bewust zijn dat ze zich moeten laten testen van zodra ze klachten hebben: hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, smaak- en geurstoornissen”, zegt huisarts Fien Van Stappen op Radio 1. “En dat het belangrijk is om binnen te blijven tot het resultaat bekend is.”

Het resultaat van een coronatest is er in principe binnen de 24 tot 48 uur, maar zelfs die tijd kunnen mensen niet opbrengen om te wachten op het resultaat. “We zien dat er geen draagvlak is om de quarantaine na te leven in afwachting van een testresultaat, ook al gaat het maar om 24 tot 48 uur. Artsen doen echt wel hun best om die periode zo kort mogelijk te houden.”

Ook bij oudere mensen, die tot de risicogroepen behoren, is er weinig aandacht voor de maatregelen. "Het is snel vergeten, vooral bij de mensen die er niet rechtstreeks mee geconfronteerd zijn", zegt Van Stappen. “Leef de voorzorgsmaatregelen na: handen wassen, afstand houden, een mondmasker dragen waar nodig, en geen onnodige risico's nemen."