Brandweer komt met opvallende waarschuwing: “Eén op de vijf branden wordt zo veroorzaakt”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het gebruik van een bepaald toestel zorgt voor heel wat branden. Maar liefst twintig procent van de branden kent dezelfde oorzaak.

Het is de Oost-Vlaamse Brandweerzone Centrum die met de opvallende waarschuwing komt. Sinds het verbod op chemische onkruidverdelgers gebruiken heel veel mensen een onkruidverbrander. En in veel gevallen loopt het fout met een brand tot gevolg.

Van alle branden in de maand mei die door de Oost-Vlaamse brandweerzone moesten worden geblust, was de onkruidbrander in twintig procent van de gevallen de oorzaak van de brand. Dat is een opvallend hoog cijfers.

Veel mensen vergeten daarbij dat we in een zeer droge periode zitten en dat bomen en struiken, maar ook tuinhuizen snel vuur kunnen vatten. De brandweerzone raadt aan om een elektrische onkruidbrander te gebruiken, in plaats van eentje op gras. Het is ook belangrijk om blusmiddelen, zoals emmers water of een aangesloten tuinslang klaar te hebben.

De invloed van de wind kan ook belangrijk zijn. Een plant moet ook niet helemaal afgebrand worden, al na enkele seconden is de celopbouw van een plant helemaal kapot. Ook het verzamelde afval kan nog smeulen, waardoor je goed moet opletten als je het opbergt.