Uit het verslag: Dit is het advies dat de expertengroep gaf over mondmaskers

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Het was woensdag uitkijken naar wat premier Sophie Wilmès zou aankondigen over het gebruik van mondmaskers. Uiteindelijk werd het gebruik niet verplicht in winkels, terwijl de virologen dit liever anders hadden gezien.

Het verslag van de expertengroep GEES werd vrijgegeven. Daarin werd het volgende advies opgenomen met betrekking tot het dragen van mondmaskers. 

"In het algemeen adviseert GEES om de communicatie over de 6 gouden regels te versterken en dringt aan om het dragen van mondmaskers actief te stimuleren in drukke omgevingen zoals winkels en onvoorziene drukte, aangezien er steeds meer bewijs is voor de beschermende werking van mondmaskers tegen overdracht."

"Bovendien houdt het dragen van maskers in het openbaar het bewustzijn over de nog steeds aanwezige epidemie in stand en zou het een tegenwicht kunnen vormen tegenover de verdere versoepelingsmaatregelen."

"In het geval van een aanhoudende toename van de virale besmettingsgraad gedurende een langere periode en/of bij indooractiviteiten met veel mensen, is de verplichting om mondmaskers te dragen nodig op drukke plaatsen en bij indooractiviteiten.