Viroloog Steven Van Gucht twijfelt niet: “Beter zal het nooit meer worden”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Het ziet er naar uit dat de coronacijfers in ons land niet meer beter zullen worden dan wat ze nu zijn klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht.

De cijfers zitten laag, maar niet op nul. Wellicht is het dan ook niet meer mogelijk dat de cijfers nog beter worden. “De neerwaartse trend lijkt voorbij en waarschijnlijk hebben we de bodem bereikt”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano aan Het Nieuwsblad. “De vraag is of de cijfers de komende week stabiel zullen blijven of weer omhoog gaan. Dat blijft afwachten.”

Met alle versoepelingen die sinds begin mei doorgevoerd werden lijkt het logisch dat de cijfers niet meer verbeteren. “We hebben dat ook ingecalculeerd. Zolang we niet dag na dag geen sterke toenames zien, is het niet dramatisch.”

Dat ondertussen jonge mensen tussen 20 en 40 jaar het meest besmet worden is volgens Van Gucht ook logisch. “Dat zijn de leeftijdscategorieën die het meest contact hebben onder elkaar. De twintigers en dertigers hebben wellicht ook minder schrik voor het nieuwe coronavirus dan 60-plussers.”