Niet schrikken als je dit diertje in je parasol vindt

door: BVDO
Afbeelding bron: Pixabay
Natuurpunt waarschuwt op de website van de organisatie voor bijzondere dieren die je in je parasol kan vinden.

De zomerse zon zorgt dat vele mensen graag in de tuin gaan zitten. Je plaatst je tafel of ligzetel, opent je parasol en ontdekt dan dat er een vleermuis in zit. Uitzonderlijk? Ja, maar ook niet zó ongewoon blijkt het. De laatste acht jaar zijn er in Vlaanderen tien meldingen van vleermuizen gedocumenteerd, waarvan drie in mei 2020.

Een parasol, vooral dan de grotere types, met houten staander, kan je met wat goede wil nog wel als een vrij gelijkaardige verblijfplaats beschouwen. Vermoedelijk kruipen vleermuizen af en toe graag in een parasol omdat de stof een goede bescherming, een degelijke houvast en een gunstig microklimaat biedt. Wie ooit al eens binnengevlogen vleermuis in een huiskamer is moeten gaan zoeken, weet uit ervaring dat de gordijnplooien één van de beste kanshebbers vormen om het dier in te vinden.

Vind je een dier in je eigen parasol, dan is dat in ieder geval geen reden om te panikeren. Wees blij met de onverwachte gast en gun hem zijn tijdelijk verblijf. Laat de parasol voorlopig in de toestand waarin je hem gevonden hebt. Is de slaper vertrokken, dan kan de parasol probleemloos terug gebruikt worden.