Europarlementslid dat politie beschuldigde van racisme, heeft zelf klacht aan haar been

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Duits Europarlementslid Pierrette Herzberger-Fofana diende een klacht in tegen agenten uit Brussel en deed dat verhaal uitgebreid in het Europese parlement. Het Brusselse parket heeft nu een pv opgesteld tegen het parlementslid, voor smaad.

De vrouw die in Mali geboren werd maar voor de Duitse groenen in het Europees parlement zetelt, had verteld hoe ze op 16 juni aan het Noordstation agenten onterecht hardhandig werd aangepakt nadat ze filmde hoe negen agenten twee zwarte jongens lastigvielen.

Haar getuigenis leverde haar heel wat applaus op in het parlement. Ze diende klacht in, maar heeft er nu zelf één aan haar been. “Op vraag van het Brusselse gerecht is tegen mevrouw een proces-verbaal opgesteld wegens smaad”, zegt woordvoerster Audrey Dereymaeker van politiezone Brussel Noord aan Het Nieuwsblad. “De vrouw was meteen heel bars. Ze begon ons, maar vooral de mensen die we wilden controleren, te filmen. Hoewel die het vermoeden van onschuld genieten. Ze maakte ons – in het Duits en Frans – uit voor dieven, crapuul en misdadigers. Ze riep ook dat we niet het recht hadden om zwarten te controleren.”

 “We begrijpen het gedrag van die vrouw niet. We hebben haar niet racistisch bejegend of met geweld aangepakt. Ze is Europarlementair maar ze gedroeg zich als een klein kind dat zijn zin niet krijgt, ze heeft de boel verziekt. Op het einde bedreigde ze onze ploegchef door te zeggen dat ‘dit zijn laatste dag als agent was’. Ze zou er persoonlijk voor zorgen dat hij ontslagen werd, zei ze.”

Vincent Gilles, voorzitter van de politievakbond VSOA, heeft een groot probleem met het applaus in het parlement. “Zonder tegenspraak mocht ze agenten zomaar beschuldigen van racisme. Als straks uit het onderzoek blijkt dat de agenten in hun recht waren, verwacht ik bijgevolg niets minder dan excuses van alle applaudisserende parlementairen aan die agenten.”