Marc Van Ranst wijst op gevaar en doet belangrijke oproep

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Marc Van Ranst wijst erop dat, naast druppeltjesinfectie, ook aerosoltransmissie een zeer belangrijke factor is in de verspreiding van covid-19. Hij roept op om zoveel mogelijk buiten te vertoeven en ruimtes goed te ventileren.

"Druppeltjesinfectie blijft de belangrijkste manier van mens-op-mens transmissie. Maar sommige superverspreidingen (zoals op het “Diamond Princess” cruise-schip en in die verschillende vleesverwerkende bedrijven) kunnen enkel verklaard worden door een combinatie van druppeltjesinfectie en een heel belangrijke aerosoltransmissie-component", schrijft Marc Van Ranst op zijn Facebookpagina.

"Daarom riepen we in België al eerder op om niet-geventileerde lokalen te vermijden en om lokalen goed te ventileren zonder hercirculatie van lucht (en dus op te passen met bepaalde vormen van airconditioning die gewoon lucht hercirculeren zonder aanvoer van verse lucht). Ook vroegen we om zoveel mogelijk buitenactiviteiten te doen omdat er buiten een enorm verdunningseffect is."

De bekende viroloog roept dan ook op om zo vaak als mogelijk ruimtes te ventileren en activiteiten bij voorkeur buiten te laten doorgaan.

"Liever een terrasje buiten dan in een bierkelder. Liever Zoom-vergaderingen dan met teveel collega’s opeengepakt in een muffe vergaderzaal. En zet thuis die ramen maar open wanneer het weer en de omstandigheden dit toelaten!"

Lees hier de volledige Facebookpost: