Steeds meer mensen nemen opnieuw de trein: "Controleacties omdat we dit belangrijk vinden"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Bij het begin van de coronacrisis viel het aantal treinreizigers drastisch terug. Intussen reizen opnieuw meer mensen via het spoor en daarom controleert men gericht op het dragen van het mondmasker.

Na een gigantische terugval bij het begin van de coronacrisis, merkt men bij de NMBS dat het aantal reizigers opnieuw toeneemt.

“Normaal hebben we gemiddeld zo’n 900.000 reizigers per dag en op dit moment zitten we aan de helft van dat aantal. Dat aantal is de afgelopen weken geleidelijk gegroeid. De eerste weken van de crisis viel ons cijfer onmiddellijk terug tot 90.000 reizigers", legt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman uit aan Redactie24.

Dat er opnieuw meer mensen op de trein stappen, heeft geen impact. “Voor ons verandert dit weinig omdat wij onze treinen altijd hebben laten rijden met de maximale samenstelling. Als een trein technisch met tien rijtuigen kan rijden, hebben we die ook altijd met tien rijtuigen laten rijden om ervoor te zorgen dat het reizen zo veilig mogelijk kan verlopen.”

Controles op dragen van mondmasker

De verplichting van het mondmasker geldt al enkele weken op het openbaar vervoer, maar ook in de stations. “We waren ons ervan bewust dat als het drukker ging worden op de trein, het dragen van een mondmasker wel nodig zou zijn omdat het niet altijd mogelijk is om de nodige afstand te bewaren.”

Na een periode van sensibilisering is de tijd aangebroken om gerichte controles uit te voeren aangezien het opnieuw drukker wordt op de treinen en het dragen van een mondmasker dus echt belangrijk is.

“De eerste maanden hebben we heel sterk ingezet op sensibilisering, maar vorige week hebben we aangekondigd dat we gerichte controleacties aan het organiseren zijn op het dragen van het mondmasker. We vinden dat belangrijk aangezien het aantal reizigers toeneemt.”