Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De Nationale Veiligheidsraad zat vanmorgen samen. Om 13.30 uur gaf premier Sophie Wilmès een overzicht van de beslissingen.

"De cijfers mogen ons niet radeloos maken, maar moeten wel ernstig genomen worden", zei premier Sophie Wilmès bij aanvang van de persconferentie. "Het gemiddelde neemt toe, met een piek afgelopen maandag van 370 nieuwe besmettingen op één dag. Ook het reproductiecijfer stijgt, dat wijst op een heropflakkering."

De premier wijst ook op hoe de besmettingen er komen. "Jongvolwassenen zijn het meest getroffen. De stijgingen laten zich ook in het hele land zien, niet meer enkel lokaal. De besmettingen komen vooral erbij rond evenementen, zoals huwelijken en feestjes."

De versoepelingen van fase 5 gaan niet door. Er zijn dus nog geen optrekkingen van aantal aanwezigen op evenementen en activiteiten zoals die eerder wel aangekondigd waren bij het voorstellen van de verschillende fases.

Vanaf zaterdag 25 juli is een mondmasker verplicht op markten, rommelmarkten, in winkelstraten, in openbare gebouwen. Ook op café of restaurant wordt een mondmasker verplicht. Uiteraard niet bij het eten of drinken zelf, maar wel bij het binnen- en buitenkomen en zich verplaatsen binnen de horecagelegenheid.

Ook de registratieplicht voor de horeca wordt verplicht. Er zal voor 14 dagen bijgehouden moeten worden wie aanwezig was. Een emailadres of telefoonnummer moet nagelaten worden.

Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. 

De maatregelen zullen veel strenger gecontroleerd worden. Burgemeesters krijgen meer mogelijkheden om in te grijpen bij plaatselijke uitbraken. Lokale lockdowns kunnen aangewezen zijn en uitgevoerd worden, zoals in het buitenland. Burgemeesters kunnen ook strengere regels opleggen dan op nationaal vlak gedaan werd.

Aan de bubbel van 15 wordt niet geraakt. De contacten moeten beperkt worden en we moeten ervoor zorgen dat we weten met wie we de voorbije week omgegaan zijn, drong de premier aan.

"Dit is een kaakslag voor onze moraal, maar het kan niet anders", ging de premier verder. "Iedereen moet zich, tot vervelens toe blijven we dit herhalen, aan de basisregels houden."

De premier sloot af met een opmerking over mensen die op vakantie gaan. "Het verlangen om te feesten is groot, maar verpest voor een paar uur ontspanning niet alle inspanningen die we leverden. Hou je ook aan de regels als je terugkeert uit het buitenland, zeker uit oranje en rode zones." Formulieren voor wie terugkeert, zullen binnen enkele dagen verplicht wordt zodat de regering weet wie ons land binnenkomt en waar die vandaan komen.

"De strijd is niet voorbij, we hebben slechts één veldslag gewonnen, er volgen er nog", besloot de premier.