Gevolg van corona: Slechts 3% van de werkstraffen kon uitgevoerd worden

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Gedurende de maanden maart-juni werden amper werkstraffen uitgevoerd. "Een exact cijfer kan ik daar niet voor geven", liet Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) weten aan Vlaams Parlementslid Adeline Blancquaert (Vlaams Belang).

Een bevraging bij verschillende justitiehuizen liet echter blijken dat "slechts ongeveer 3% van de lopende werkstraffen in Vlaanderen nog verder kon worden uitgevoerd tijdens de lockdown". Volgens het Vlaams Belang is dit niet alleen verontrustend nieuws op zich, maar ook een reden om omzichtiger om te springen met alternatieve straffen..

Gedurende de corona-epidemie konden de meeste werkstraffen niet uitgevoerd worden. Exacte cijfers heeft Demir niet, maar volgens een interne peiling gaat het over slechts drie procent van de werkstraffen die tijdens de lockdown werden uitgevoerd. De gestraften zouden wel "via telefoongesprekken of onlinecontacten" opgevolgd zijn. Demir belooft dat de stijging in het aantal wachtende dossiers niet betekent "dat niet meer zullen uitgevoerd worden". Het Vlaams Belang heeft daar echter twijfels bij.

Coronacrisis dreigt ook kleine werkstrafcrisis te worden

"Het strafwetboek voorziet dat werkstraffen moeten uitgevoerd worden binnen de 12 maanden na de veroordeling", reageert Adeline Blancqaert, die de parlementaire vraag aan Demir stelde. "Als de probatiecommissie deze termijn niet verlengt - ambtshalve of zelfs op verzoek van de veroordeelde - dan riskeren we met de hoge wachtlijsten tal van werkstraffen blauw blauw te laten. Toch slecht signaal als gemeenschap?"

Demir liet wel weten dat ze via brief aan alle probatiecommissie-voorzitters vroeg om maximaal gebruik te maken van de verlengmogelijkheid. Blancqaert twijfelt echter aan de volledige effectiviteit van dat verzoek. "De voorzitters zijn autonoom in hun bevoegdheden", zegt de Vlaams Belang-politica. "En als je de groeiende stapel van de dossiers bekijkt, ruik je tot hier dat men die op de eenvoudigste manier zal 'verwerken': niet. In april alleen werden slechts 95 dossiers afgesloten tegenover 480 nieuwe dossiers die binnenkwamen."

Het Vlaams Belang klopt dan ook op tafel en vraagt zowel aan de Vlaamse, als de federale justitieministers om legislatief stappen te ondernemen zodat de termijn waarbinnen een werkstraf dient aangevat maar die door de COVID-19 crisis nog niet kon worden aangevat, automatisch met zes maanden of een jaar worden verlengd.