Veiligheidsraad legt sociale leven aan banden: Dit zijn de nieuwe maatregelen

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
De Nationale Veiligheidsraad heeft de hele voormiddag samengezeten en lanceerde zopas de nieuwe maatregelen, die gelden vanaf 29 juli.

Het zat er een beetje aan te komen en het is ook dat geworden. De bubbel wordt flink gereduceerd. Waar we tot op vandaag elke week vijftien personen mochten zien, wordt dat nu beperkt tot slechts vijf. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet meegerekend.

Het terugschroeven van de bubbel van vijftien naar vijf personen is geldig voor de komende vier weken. De vijf contacten moeten trouwens hetzelfde blijven voor de komende vier weken, voor het volledige gezin. Het is niet zo dat er elke week gewisseld mag worden, zoals nu wel het geval was en ook niet per persoon.

Alle evenementen moeten herbekeken worden en bij risico te annuleren. Normaal wou men vanaf augustus het aantal toeschouwers verdubbelen, maar nu gaat het om een halvering. Dat betekent nu nog maar maximaal 100 binnen en 200 buiten bij evenementen. Samenkomsten in de privésfeer worden beperkt tot 10 personen. Kampen en sporten blijven daarop een uitzondering.

Telewerken wordt nog eens aangemoedigd.

Ook het shoppen wordt opnieuw aan banden gelegd. Wie wil gaan winkelen, moet dat alleen doen. De tijd wordt opnieuw beperkt tot 30 minuten. Mensen die hulp nodig hebben, kunnen dat men twee doen.

De gratis rittenkaart die normaal vanaf 17 augustus beschikbaar zou zijn, is uitgesteld naar september.

Contract tracing wordt ook verplicht voor verschillende andere zaken zoals sportlessen en welnesscentra.

In tegenstelling tot wat verwacht werd, wordt het mondmasker niet algemeen verplicht. Wie buiten gaat, moet wel altijd een mondmasker op zak hebben. Op drukke plaatsen wordt aangeraden om het te dragen. Lokale overheden kunnen daarin nog altijd het initiatief nemen.