Opkomstplicht afgeschaft voor regionale verkiezingen: Welke partijen winnen hierdoor?

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Voor de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen in 2024 hoef je niet meer naar de stembus te trekken, de opkomstplicht wordt afgeschaft. Dit kan in voor- of nadeel spelen van politieke partijen.

“Het is moeilijk te zeggen welke partijen daar voordeel of nadeel mee hebben. Vroeger was dat duidelijker", vertelt politicoloog Dave Sinardet aan Redactie24.

"Het zijn vaak mensen met een lager inkomen of een lagere opleiding die minder zullen gaan stemmen. Vroeger zaten die kiezers dan vaker bij de socialisten, voor een stuk ook bij Vlaams Belang omdat zij veel van die kiezers hebben overgenomen.”

“Intussen zijn kiezers volatiel geworden, ze wisselen veel van partij. Het is niet meer altijd zo duidelijk dat je op een bepaalde partij stemt omdat je een lager inkomen hebt."

Wallonië

"Dat is allemaal veranderd. Het is dus minder voorspelbaar welke partijen verliezen bij de afschaffing van de opkomstplicht."

"Aan de Waalse kant is dat in het nadeel van de PS, maar onderzoeken wijzen niet op een heel duidelijke trend wat dat betreft in Vlaanderen.”