Professoren slaan alarm: "Wie zo omgaat met het virus, speelt Russische roulette"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Professoren als Geert Molenberghs en Pierre Van Damme waarschuwen in een blog dat wie denkt het coronavirus te kunnen oplopen om er vanaf te zijn, met zijn leven speelt.

De blog werd geschreven door vier professoren: Geert Molenberghs, Pierre Van Damme, Sarah Vercruysse en Niel Hens.

Ze waarschuwen dat jongeren een besmetting met het virus doorgaans overleven, maar wel ernstige letsels aan de longen en het hart kunnen oplopen.

Coma en revalidatie

"Ook bij deze groep is er een aanzienlijk deel dat ernstig (kritisch) ziek wordt en soms weken op de intensieve zorgafdeling verzorgd moet worden, in coma, met beademing en een lange revalidatie nadien", klinkt het.

"Het wordt steeds duidelijker dat ook mensen met milde of gematigde besmettingen ernstige letsels aan de longen en het hart vertonen; littekenweefsel in het hart dat hartritmestoornissen veroorzaakt met, behalve een oncomfortabel gevoel, een verhoogd risico op een hartaanval als gevolg. Deze letsels zien we bij jonge mensen met milde besmettingen."

"Dus wie zegt: 'Laat ons COVID-19 gewoon oplopen, let's get it over with, en ons leven terug oppikken', speelt Russische roulette. Er is een klein risico op sterven, maar een behoorlijk risico om schade aan het hart of de longen op te lopen."