Geert Molenberghs bijzonder bezorgd over tweede piek: "Kan dramatisch veel hoger worden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews
Biostatisticus Geert Molenberghs denkt dat het coronavirus in vlagen zal blijven toeslaan, houdt zijn hart vast voor de tweede piek en denkt dat een derde golf er ook zit aan te komen.

Zeker tot aan de zomer van 2021 moeten mensen beseffen dat hun plannen in duigen kunnen vallen. "Dit betekent niet dat mensen geen plannen moeten maken, maar wel dat mensen flexibel moeten omgaan met die plannen, wetende dat er op korte termijn veranderingen aan nodig kunnen zijn", verklaarde hij tegen TV Limburg.

"We moeten sowieso snel naar nul besmettingen gaan, zodanig dat we van dit soort jojo-effect, waarbij we enkele weken ademruimte krijgen en dan meteen weer moeten opschalen, afraken. Ik zou graag hebben dat we ons goed voorbereiden op een derde piek, zodat die er niet komt of minstens zeer lang wordt uitgesteld."

Intussen houdt Molenberghs zijn hart vast voor de piek van de tweede coronagolf: "De tweede piek in Texas is nu vijftien keer hoger dan de eerste piek. Tweede pieken die dramatisch veel hoger zijn dan de eerste piek, dat is niet iets wat alleen maar in het brein van negatief gestemde statistici zit."

China

Molenberghs denkt dat we ons aan China moeten spiegelen. "China heeft er alles aan gedaan om de minste infectie meteen van de kaart te vegen. China als geheel leeft in een behoorlijk normale situatie. We moeten naar een Europese versie daarvan, zorgen dat we de curve op de grond krijgen en dan kunnen we in een voorzichtig normaal scenario terechtkomen, met de economie die behoorlijk goed kan draaien en een beetje sociaal contact."