Van Gucht vergelijkt coronavirus met een ijsberg: “Even gevaarlijk als in februari en maart”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews
Viroloog Steven Van Gucht lichtte zopas op de persconferentie van Sciensano de recentste cijfers over het coronavirus toe.

De cijfers gaan de goede richting uit, dat moet wel gezegd worden. "We zijn geëvolueerd van een verdubbeling op wekelijkse basis, naar een stijging met ongeveer 50 procent", zegt viroloog Steven Van Gucht tijdens de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum. "Dat is positief, maar we moeten wel opletten. Want deze trend maskeert enkele belangrijke, regionale verschillen.”

In Antwerpen beperkt de groei zich nu tot 10 procent, in Brussel explodeert dat naar 150 procent. Ziekenhuisopnames en overlijdens blijven echter wel onder controle. "Dat heeft onder andere te maken met het feit dat we nu veel beter in staat zijn om te monitoren wat er gebeurt in de populatie, dankzij de sterk verbeterde testcapaciteit."

Van Gucht vergelijkt de situatie met een ijsberg. "Het is belangrijk dat we tijdig handelen, vooraleer de ijsberg boven water komt en veel schade zal aanrichten. Het virus is nog steeds even gevaarlijk als in februari en maart en kan nog steeds even grote problemen veroorzaken."