Groen-voorzitster Almaci over gesprekken met De Wever en Magnette: “We zullen ingaan op een nieuwe uitnodiging”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews
Bart De Wever en Paul Magnette zoeken nog een laatste partner om een nieuwe federale regering te vormen. Momenteel voeren de voorzitters van N-VA en PS gesprekken met de groene familie. Groen-voorzitster Meyrem Almaci stelt zich discreet op en wil het overleg alle kansen geven.

“Als de informateurs ons de voorbije 14 maanden hebben uitgenodigd, dan zijn wij altijd op die uitnodiging ingegaan en dat hebben we ook nu gedaan. We geven altijd ons eerlijke feedback, transparant en concreet. Wij moeten daar nu nog een reactie op krijgen”, reageert Meyrem Almaci bij Redactie24.

Groen en Ecolo hebben, net zoals elke partij, enkele speerpunten die op de onderhandelingstafel gelegd worden. Daarbij wordt nadruk gelegd op het sociale aspect en op de klimaatproblematiek.

“Voor ons is het belangrijk dat er een klimaatambitie is die verder bouwt op wat in het parlement werd goedgekeurd, namelijk tegen 2030 min 55 procent en tegen 2050 klimaatneutraal. Dat is de ambitie van de klimaatvoorlopers in Europa.”

“Wij vinden dit ook heel belangrijk voor onze economie en voor de richting die we uitgaan. We willen het groene ook gebruiken om de economie te herlanceren.”

“Daarnaast toont corona aan dat we werk moeten maken van een betere organisatie en financiering van de gezondheidszorg. Er zijn volgens ons echt investeringen nodig, maar ook veranderingen aan de manier waarop we gezondheidszorg organiseren.”

“Ten slotte merken we dat veel mensen het op dit moment moeilijk hebben en ook daar moeten oplossingen komen. Ik denk bijvoorbeeld aan mensen die van een uitkering leven, die een karig inkomen hebben, mensen die met een burn-out zitten, enzoverder. Dat zijn zaken die belangrijk zijn.”

De gesprekken tussen Groen en Ecolo en Bart De Wever en Paul Magnette kunnen alvast verder worden gezet. “Als we een nieuwe uitnodiging krijgen, zullen we daarop ingaan”, besluit Meyrem Almaci.