Felle brand in Aalst zorgt voor ware ravage, slachtoffers krijgen nu zéér slecht nieuws

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De feiten dateren al van 2004, maar pas vandaag wordt het verdict gesteld. Dertien jaar na de feiten. “Dit is verschrikkelijk”, reageren enkele Aalstenaars.

In 2004 parkeerde carnavalsgroep Geloeif mè Goed hun tractor met praalwagen ’s avonds in een gehuurde loods. De tractor vatte ’s nachts blijkbaar brand, waardoor er enorme schade aan de loods ontstond. Geen probleem dacht iedereen. De verzekering komt wel tussen. De stad had immers alle carnavalsgroepen verzekerd. Maar niets is minder waar. Wat bleek? Ze waren enkel verzekerd tijdens de stoet, maar niet erna. Bovendien is de carnavalsgroep geen vzw, waardoor alle leden afzonderlijk aansprakelijk gesteld worden voor de brand.

Verzekeraar Axa is duidelijk. Ze eisen een som geld van 723.930,63 euro of ruim 24.000 euro per persoon. “Een drama”, zegt één van de carnavalisten, die niet met zijn naam in de krant wil. “Velen moeten zelfs hun huis verkopen”, klinkt het.

“Wij slepen dit al jaren met ons mee. We hebben ­be­nefieten georganiseerd, maar dat volstond totaal niet. De stad Aalst heeft ook proberen te bemiddelen. Ze hebben een solvabiliteitstudie gedaan bij elk van ons, om te zien hoeveel we zouden kunnen betalen. Want wij zijn gewone mensen, geen rijkaards.” Velen zitten momenteel met de handen in het haar en weten niet wat te doen.