Weermannen waarschuwen voor onstuimig weer vandaag: Zo kom jij het noodweer goed door

bron: VTM NIEUWS
door: Redactie
Afbeelding bron: KMI
Vandaag mogen we stevige rukwinden tussen 90 en 105 kilometer per uur verwachten met zware windstoten. Vannacht heeft Binnenlandse Zaken al het noodnummer 1722 geactiveerd om stormschade te melden.

Het KMI heeft voor heel Vlaanderen code oranje uitgeroepen, behalve in Vlaams-Brabant, waar code geel geldt. "Er wordt wind van een uitzonderlijk hoge snelheid verwacht met nog fellere rukwinden, vooral boven land”, klinkt het. “Door zulke wind en rukwinden is het zeer moeilijk om zich tegen de wind in op straat te bewegen, bomen kunnen omwaaien, takken afbreken en woningen kunnen grote schade oplopen.”

Wie wateroverlast of stormschade heeft door het stormachtige weer, kan bellen naar het noodnummer 1722. "Bel enkel 112 als jij of iemand in je omgeving zich in een (potentieel) levensbedreigende situatie bevindt", luidt het advies.

Wie zich op de weg begeeft, past maar beter zijn snelheid aan en vergroot zijn rijafstand met andere weggebruikers. Wie zijn auto achterlaat, doet dat het best niet onder een boom. Bovendien sluit je ook maar beter alle ramen en deuren goed.