Francken wil veroordeelde Syriëstrijder terug naar zijn land sturen maar mag dat niet

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft een opmerkelijk oordeel geveld. Dit tot grote frustratie van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil de 35-jarige Bilal S., een veroordeelde die zijn celstraf heeft uitgezeten, uitwijzen naar Marokko. Het OCAD - dat de dreiging in ons land analyseert - vindt hem een groot gevaar. Hij valt in niveau 3 - het op één na hoogste niveau.

Maar dat is buiten de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen die de beslissing schorst, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens de dienst loopt de man mogelijk gevaar in Marokko.

Volgens een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is de toestand in het Maghrebland verbeterd, maar moeten bepaalde mensen toch nog vrezen voor folteringen bij terugkeer.

De beslissing zet kwaad bloed bij Theo Francken. "Moet je me maar eens uitleggen wat ik met die Syriëstrijders moet doen. Die gerechtelijke instanties maken het zo moeilijk om nog efficiënt beleid te voeren."