Broer en zus verdronken tijdens duiken: "Woede, ongeloof en schuldgevoel"

door: STS
Saxon & Zale
Afbeelding bron: Facebook.com/suzie.dudas

Twee kinderen zijn om het leven gekomen toen ze aan het duiken waren in een zwembad. Er was een fatale vergissing gemaakt met het duikmateriaal.

De 7-jarige Saxon en de 9-jarige Zale uit Palm Beach (VS) waren gaan duiken in het zwembad van een kennis van het gezin. Maar in hun duikflessen zat geen zuurstof, maar helium.

Helium wordt als toevoeging gebruikt in duikflessen wanneer het gaat om diepe duiken. Maar in dit geval ging het om 100% helium.

De kinderen raakten onder water het bewustzijn kwijt en zonken naar de bodem van het zwembad. Toen duidelijk werd dat ze in problemen verkeerden, werden ze snel uit het water gehaald. Broer en zus werden naar het ziekenhuis gebracht, maar overleden daar allebei, vier dagen na het incident.

In mei werd duidelijk dat er geen aanklacht zou komen na de tragedie die zich in april 2021 afspeelde. Maar de moeder van de kinderen wil nu dat het onderzoek heropend wordt.

Ze zegt niet te kunnen begrijpen waarom de duikflessen niet gecontroleerd werden. "Je kan de ontsteltenis, de woede en het ongeloof niet in woorden uitdrukken", vertelde ze aan Metro.

De vrouw was er zelf niet bij toen het gebeurde. Haar ex-man had de kinderen meegenomen naar een kennis. "Het schuldgevoel dat je er niet was voor je kinderen, dat je het hebt laten gebeuren, dat je ze nog hebt geholpen om hun zwemkleren aan te trekken...", treurt de vrouw.

De openbare aanklager zegt niets te kunnen doen. "Ons hart gaat uit naar iedereen die van Zale en Saxon hield en hoewel we hun wens dat iemand 'verantwoordelijk wordt gehouden' volledig begrijpen, kan die verantwoordelijkheid helaas niet worden gevonden binnen het strafrechtelijk systeem."