Godsdienst en zedenleer op school afschaffen? "Geef dit in de plaats"

door: STS
leerlingen in klas met leerkracht
Afbeelding bron: Shutterstock.com

In een lagere school in Sint-Martens-Latem worden de lessen godsdienst en zedenleer afgeschaft. Ze worden vervangen door het vak 'maatschappelijke vorming'.

Wij stelden op onze Facebook-pagina de vraag: "Vind jij dat godsdienst en zedenleer op school geschrapt mogen worden? Wat mag er in de plaats komen?"

"Prima, maar ook geen andere godsdiensten in de plaats. Algemene vorming; respect tegenover ouders, leeftijdsgenoten en mensen in het algemeen, waarden van het leven, verkeerslessen, EHBO-opleiding...", stelt Danny voor.

"Omgaan met gevoelens en communicatie", zegt Krista.

"Waarom schrappen? Moet de jeugd niets meer weten? Wij hebben het toch ook moeten doen. Ik moest zelfs gaan biechten. Maar ja, tijden veranderen, denk ik", schrijft Fabiola.

"Wereldleer/cultuur/diversiteit ofzo, waarbij alle godsdiensten aan bod komen, maar ook gender/seksualiteit. En bijvoorbeeld ook inleefstages/vrijwilligerswerk bij instanties en vzw's. En ook wat armoede is, hoe dat kan komen en hoe moeilijk het is om daar uit te raken", schrijft Lilly.

"Niet schrappen, in algemene vorming toevoegen of in cultuurverband brengen. Lessen in verband met respect en menselijke waarden en normen kunnen ieder ten goede komen", vindt Arlette.

"Mag van mij afgeschaft worden. In de plaats daarvan kunnen ze misschien opnieuw huishoudkunde geven", stelt Fabienne voor.

"Afschaffen, de moslims en de joden gaan naar hun gebedshuizen om hun godsdienst te leren, de christenen kunnen dat ook doen. Op school iets nuttiger geven tijdens de lesuren. Huishoudkunde zou veel meer opbrengen", zegt Jean-Luc.

"Ik ben atheïst, maar ben van mening dat de jeugd vaak opvoeding mist. Godsdienst mag wel verdwijnen, zedenleer is een goed initiatief", is Luud van mening.

"Natuurlijk mag dat niet geschrapt worden. Katholieke godsdienst heeft het al moeilijk genoeg om de jongeren te bereiken. Verdraagzaamheid, respect en normbesef behoort tot dit pakket, uiteraard ook in zedenleer. Hetgeen men daarbij leert is essentieel en levensbeschouwelijk", schrijft Yves.

"Voor de oudere leerlingen zou ik godsdienst of zedenleer vervangen door op bezoek gaan bij oudere mensen die eenzaam zijn", stelt Evy voor.

"EHBO-lessen zouden niet slecht zijn. Mag ook in elke firma gegeven worden", stelt Kelly.

"Absoluut. Geef maar twee uur sociale vaardigheden, zodat de jongeren leren dat communicatie meer inhoudt dan via de gsm met elkaar 'praten'", zegt Eva.

"Religie draait alleen maar om macht en onderwerping door de eeuwen heen. Leer de kinderen opnieuw hoofdrekenen en schrijven en breng ze respect bij", schrijft Wim.