Ontgoocheling na Overlegcomité: "Kunnen maatregelen toch niet aanhouden tot de herfst?"

door: STS
Frank Vandenbroucke - Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is ontgoocheld over de beslissingen van het Overlegcomité, "en de quasi-automatische verlenging van de maatregelen tot 1 april".

"Het is een lichtpunt dat de kappers en de contactberoepen opnieuw open kunnen, net zoals de dierentuinen en de vakantieparken. Maar een echt perspectief op een normalisering van leven en werken is dit niet", stelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

"Opnieuw hebben de regeringen niet verder dan enkele weken vooruitgekeken. Na dit Overlegcomité hebben de hotels, restaurants en cafés geen enkel perspectief. De toeleveranciers lijden mee schade. Ook de cultuur- en ontspanningssector heeft geen zicht op beterschap."

Exitstrategie

"Ondernemingen en medewerkers gaan in het rood. We verwachten dat de regeringen effectief een tijdpad uitzetten en de komende weken rond de tafel gaan zitten met de nog gesloten sectoren om tegen het Overlegcomité van 26 februari een exitstrategie aan te kondigen", stelt Maertens.

"Werk realistische en specifieke als-dan-scenario's uit, met een vooraf gekende volgorde. Hoe gaan we de maatregelen stap voor stap loslaten? Welke stap komt eerst en welke komt nadien? De relance start nu, en niet pas wanneer corona helemaal de wereld uit zal zijn. We kunnen niet alle maatregelen aanhouden tot de hele bevolking in de herfst gevaccineerd zal zijn", aldus Maertens nog.