54 gevaarcrèches open met heel veel kindjes: “Welke supermens kan dit aan?”

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Van de ongeveer 100 gesignaleerde gevaarcrèches op de 'gevaarlijst' van Kind & Gezin, zijn er 54 nog steeds open.

Dat bracht Groen-politica Celia Groothedde aan het licht tijdens de vijfde hoorzitting van de onderzoekscommissie naar de veiligheid in de kinderopvang, waarbij het college van procureurs-generaal werd gehoord.

Op de lijst staan ongeveer 100 'gevaarcrèches', waarvan er 54 nog open zijn. Uit een vorige zitting bleek echter dat het soms tot 2 tot 3 jaar kan duren eer het tot sluiting of schorsing gebeurt. Dat is langer dan de hele carrière dat een kindje in de opvang doorbrengt.

In de inspectieverslagen die de commissie kan inkijken, is te zien dat zelfs bij inspecties mensen alleen staan met 13, 14 of zelfs 17 kindjes en er zelfs dan niet geschorst wordt. “Elke jonge ouder heeft al moeite om voor één baby’tje te zorgen”, zegt Groothedde.

“Welke supermens kan veilig en goed een hele dag 17 baby’s en jonge peutertjes tegelijk verzorgen en ze veilig en goed begeleiden? Welk aantal kindjes per persoon is in godsnaam genoeg om crèches te sluiten of te schorsen? En wat een bovenmenselijk werk wordt er van onze overbelaste kindbegeleiders eigenlijk verwacht door de Vlaamse Regering?”

Lees al het nieuws via de gratis app van Redactie24