Alexander De Croo reageert op uitspraak van Bart De Wever: “Walen zijn de vijand niet”

door: BVDO
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Vandaag gaan de nieuwe maatregelen in. Het voorbije weekend was op veel plaatsen te horen dat Vlaanderen te zwaar gestraft wordt voor de te hoge cijfers in Wallonië en Brussel. 

Vooral de sluiting van de horeca is een punt dat heel veel kritiek krijgt. “We sluiten de horeca niet omdat we vinden dat de restaurants hun best niet zouden gedaan hebben”, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) bij VTM Nieuws. 

“We nemen de maatregel omdat het virus vandaag overal zit. In de spoedafdelingen liggen -in vergelijking met de start van de lockdown op 18 maart- nu meer dan dubbel zoveel patiënten. Als we nu niet ingrijpen, zouden we mensen verliezen die we hadden kunnen redden.” 

Bart De Wever (N-VA) gaf kritiek op de sluiting van restaurants bij de start van de Ronde van Vlaanderen, zeker omdat de cijfers in Vlaanderen nog altijd veel beter zijn. 

“Hier gaan we toch geen politiek gevecht over voeren?”, ging De Croo verder. “Iedereen ziet nu toch de ernst van de situatie in. De vijand is niet die ene provincie of de Walen. De vijand is dat virus en dat gaan we allemaal samen verslaan met een ploeg van elf miljoen Belgen.”