Alexander De Croo waarschuwt: "Dat is nu het grootste gevaar"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over het coronavirus gehamerd op het belang van samenwerking tussen landen wereldwijd.

"Het grootste gevaar is nu dat we deze pandemie zouden toelaten om ons te verdelen. Dat we zouden toestaan dat van deze gezondheidscrisis een geopolitiek probleem gemaakt wordt. Een gevecht tussen landen, een race naar de bodem", zei De Croo via een videoboodschap.

"Terwijl internationale samenwerking het enige is wat ons kan redden. Er zal licht schijnen aan het einde van deze tunnel indien we samenwerken. Want ondanks alle crises van de afgelopen decennia en ondanks de opkomst van nationalisme, moeten we erkennen dat multilateralisme sterk stond."

Vaccin

"Het is dankzij organisaties als de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie dat we echte vooruitgang hebben geboekt en er echte oplossingen worden bedacht. Zoals een gezamenlijke vaccinatiestrategie uitstippelen. Daardoor zullen we binnenkort verschillende veilige en effectieve vaccins hebben. Dit is niet de prestatie van één persoon, van één land, één regering of één bedrijf. Het is de prestatie van internationale samenwerking; gezamenlijke inspanningen die landsgrenzen overstijgen. Dat is waarom België wil dat alle landen gratis en eerlijke toegang krijgen tot deze vaccins", besloot De Croo.