“Als ik dat zie van minister Annelies Verlinden… Zo’n teleurstelling!”

door: BVDO
Annelies Verlinden
Afbeelding bron: Photonews

Dat de politie niet draait zoals ze zou moeten draaien, dat is een klein understatement. Ondanks vele politieke beloftes komt er ook nu van een hervorming wellicht niks in huis.

“De politie is een zinkend schip.” Met die uitspraak opent professor Jelle Janssens van de Ugent een redevoering die hij hield in Menen. Hij voert al jaren onderzoek naar de politie en deed voorstellen voor de nodige hervormingen.

Drie keer was hij samen met zijn team te gast in de Commissie Binnenlandse Zaken, maar met hun ideeën werd nog nooit iets concreets gedaan. "De verschillende partijen weten hoe de politie ervoor staat. Als ik dan de beleidsverklaring zie van minister Annelies Verlinden. Zo'n teleurstelling!”, zegt Janssens aan HLN.

Geen enkele vorm van concrete oplossingen heeft minister Verlinden volgens Janssens klaar. “Ik lees nergens wat ze verwacht en waar ze naartoe wil met de politie. Al sinds 2002 beloven politici een nieuwe financieringswet voor de politie. Dat staat ook nu in haar beleidsplan. Altijd maar herkauwen. En ik zeg: dat gaat er wéér niet komen. We verliezen kostbare jaren in plaats van te werken aan de politie van de toekomst."