Beslissing van regering zorgt voor gemengde reacties: "Het moet wel een vrije keuze blijven"

door: STS
Werken - werkvloer
Afbeelding bron: Photonews

De federale regering besliste eerder deze week dat een vijfdaagse werkweek voortaan in vier dagen kan afgewerkt worden.

Wij stelden op onze Facebookpagina de vraag: "Zou jij het zien zitten om een vijfdaagse werkweek in vier dagen af te werken, door op die vier dagen langer te werken?"

"Jazeker. Maar het moet wel een vrije keuze blijven! Ik pleit voor flexibiliteit zolang beide partijen, werkgever en werknemer, zich hier in kunnen vinden", zegt Eddy.

"Op de vijfde dag kan er dan in het zwart gewerkt worden", vreest Donald. "En niet zeggen dat het niet zal gebeuren, veel overuren worden nu al zo betaald, en er is nauwelijks controle."

"Ik werk in een vast systeem met 12 uren diensten. Kies je zelf daarvoor, dan is dat toch ideaal? Niemand wordt verplicht, hé", zegt Katleen.

"Zeker weten, om elke vrijdag of elke maandag thuis te kunnen zijn", zegt Erik.

"Ze vergeten toch altijd de alleenstaande ouders die op niets en niemand kunnen rekenen. Erg vind ik dat. Die kleintjes zitten nu al zo lang op school", schrijft Giannina.

"Als je 8 uur gefocust moet zijn op je werk is dat al meer dan genoeg. Zeker voor ouders met kleine kinderen. Wat heb je aan die vrije dag als je wil genieten van je kinderen. Die zitten dan toch op school", stelt Carine.

"10 uur werken in plaats van 8 uur, zeg dat maar eens aan mensen met een zwaar beroep", schrijft Marc.

"Er lopen er nu al zoveel op de toppen van hun tenen. Gevolg: ziekte, enzovoorts. Het hangt natuurlijk ook af van wat voor werk men verricht", zegt Peter.

"Wel moeilijk, meer dan 8 uur werken is heel zwaar. En dan nog de verplaatsing. Voor sommige mensen is dat oké, maar voor velen niet. En het zal niet meer mensen aan het werk zetten", denkt Rose Marie.