Conner Rousseau vreest het ergste: "Vele werkende gezinnen gaan afzien"

door: STS
Conner Rousseau
Afbeelding bron: Photonews

De kabinetschefs van de ministers vergaderen dit weekend over hoe het geld van de hogere energiefacturen terug bij de mensen moet geraken.

Voor Vooruit-voorzitter Conner Rousseau is de manier waarop dat gebeurt niet zo belangrijk, áls het maar gebeurt.

"Er moet absoluut iéts gebeuren. Want de mensen gaan het niet blijven trekken om een factuur die twee of drie keer hoger ligt te betalen", zei Rousseau op Radio 1.

"Het sociaal tarief zal verlengd en uitgebreid worden, en dat is goed. Maar de energiecrisis gaat verder dan enkel de mensen die in aanmerking komen voor sociale tarieven. Veel gewone werkende gezinnen gaan ook wel afzien van die twee tot drie keer hogere prijs."

Btw

"Eigenlijk zijn wij voor een lagere btw. Elektriciteit is geen luxeproduct, dus wij vinden: 6% btw. Zo kun je die factuur snel verlagen. Daar is echter geen draagvlak voor binnen de regering."

"Maar je kan op verschillende manieren dat geld teruggeven aan de mensen. Je kan een korting op de factuur geven, dan betaal je de leverancier. Je kan ook de accijnzen gaan verlagen en zo verlaag je de factuur écht voor de mensen. Ik vind dat een zeer interessante piste. Je kan ook cheques geven, of andere dingen doen. Maar het belangrijkste is dat het geld terug naar de gezinnen gaat."

"Het zou niet tot 1 januari mogen duren. Zo snel als mogelijk is moeten we de energiefactuur voor de mensen verlagen. En dat is maar rechtvaardig ook."

Download nu de gratis app van Redactie24