Conner Rousseau weigert overleg rond naam ‘Vooruit’: “Er zijn altijd oplossingen”

door: BVDO
Conner Rousseau,nieuwjaarsreceptie
Afbeelding bron: sp.a

Conner Rousseau stelde vorig jaar dat de sp.a haar naam zou veranderen in Vooruit. Die keuze lokte veel commentaar uit van organisaties die het woord in hun naam hebben.

De naamsverandering van sp.a naar Vooruit zal er niet zonder slag of stoot komen. Een tiental lokale partijen wil volgens De Morgen juridische stappen ondernemen tegen Rousseau en sp.a. Normaal voert Rousseau de wijziging eind volgende maand door.

Woensdag kreeg het partijhoofdkwartier van sp.a een tiental ingebrekestellingen van partijen die de naam Vooruit al langer dragen. "Als een andere partij haast dezelfde naam gaat gebruiken, kan dat tot enorme verwarring leiden", zegt Els Moyens, voorzitter van Tienen Vooruit. "Moeten de mensen dan straks kiezen tussen Tienen Vooruit en Vooruit Tienen? Geen kat die dat verschil gaat begrijpen."

De partijen krijgen ook de steun van Platform Vooruit. Die organisatie geeft lokale partijen raad en juridische bijstand. Voorzitter Georges Verstichel probeerde al verschillende keren met Conner Rousseau in discussie te gaan, maar hij ving telkens bot. Ook het Gentse kunstorgaan Vooruit is niet opgezet met de naamsverandering van sp.a. Zij tekenden verzet aan, maar besloten uiteindelijk zelf op zoek te gaan naar een nieuwe naam.

De ingebrekestellingen doen de socialistische partij niet veel. "De naamsverandering stoppen is absoluut niet aan de orde", klinkt het bij de partijwoordvoerder. "We zullen lokaal met die mensen rond de tafel zitten, er zijn altijd oplossingen te vinden. Maar sp.a wordt Vooruit, daar verandert niets aan.”