Daarom zit Overlegcomité vervroegd samen: "Slechter dan het meest negatieve scenario"

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Eerste minister Alexander De Croo heeft uitgelegd waarom het noodzakelijk is dat het Overlegcomité vrijdag al vergadert, in plaats van in januari.

"Maatregelen betekenen niets als ze niet nageleefd worden. De verplichting tot telewerk heeft geen effect als een groot deel van de mensen zich daar niet aan houdt", zei de premier in de Kamer.

"De vraag om uw contacten te beperken heeft weinig impact als een groot deel van de bevolking zich daar niet aan houdt."

"Ons persoonlijk gedrag heeft een invloed. Als we allemaal samen ons gedrag aanpassen, keren we allemaal samen de curve. Dat hebben we al meermaals gedaan."

Vaccin, mondmaskers en afstand

"Het vaccin, het dragen van mondmaskers en het afstand houden zijn onze sterkste wapens."

"Tijdens de vorige golf keken we vooral naar besmettingen. Nu moet de bezettingsgraad op intensieve zorgen ons kompas zijn. Het vaccin heeft de band tussen besmettingen en ziekenhuisopnames verbroken."

Overlegcomité

"Maar als je ziet dat de situatie op intensieve zorgen slechter is dan in het meest negatieve scenario dat de experten ons voorlegden, dan moet je actie ondernemen. Vandaar dat het Overlegcomité wordt samengeroepen."

"Maar als we maatregelen nemen, zal het van ons allen een inspanning vragen om die na te leven."

Download nu de gratis app van Redactie24